Υπενασβεστίωση γομφίων και τομέων στα παιδιά. Πώς αντιμετωπίζονται ;
Η νόσος αφορά την απομεταλικοποίηση ενός ή περισσότερων πρώτων μόνιμων γομφίων και πιθανόν και μόνιμων τομέων, που ανατέλλουν στην ηλικία του 6-8 ετών στο στόμα του παιδιού.
Αφορά τη μειωμένη σκληρότητα τον σμάλτου (αδαμαντίνης) της ομάδας αυτής των δοντιών, με αποτέλεσμα τη γρήγορη αποτριβή και την ταχεία εξέλιξη της τερηδόνας. Επίσης, εμφανίζουν μεγάλη ευαισθησία στα θερμικά ερεθίσματα (ζεστό- κρύο), με αποτέλεσμα ακόμα και το οδοντικό βούρτσισμα να είναι δυσάρεστο.
Το ελαττωματικό σμάλτο, προσδίδει άσπρο-μπεζ χρώμα, συνήθως στους τομείς και κίτρινο-καφέ συνήθως στους γομφίους.
Η υπενασβεστίωση μόνιμων γομφίων-τομέων, οφείλεται σε διαταραχή της λειτουργίας των κυττάρων που σχηματίζουν το σμάλτο των δοντιών (αδαμαντινοβλαστών), την περίοδο της ωρίμανσης του σμάλτου των συγκεκριμένων δοντιών.
Προβλήματα υγείας, κατά τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, όπως η πρόωρη γέννηση, λοιμώξεις με υψηλό πυρετό, συχνή λήψη αντιβιοτικών, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ιογενείς λοιμώξεις (ανεμοβλογιά, ερυθρά, ιλαρά, παρωτίτιδα, γρίπη), μόλυνση με κυτταρομεγαλοϊό, ανικανότητα απορρόφησης βιταμινών A,C,D, κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στην γλουτένη, παρατεταμένος θηλασμός χωρίς την είσοδο στερεών τροφών κ.α. έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της νόσου.
Η αντιμετώπιση είναι σύνθετη, δύσκολη και μακροχρόνια.
Η παιδοδοντίατρος καλείται να δώσει την ενδεδειγμένη λύση, πάντα ανάλογα με τη σοβαρότητα και την έκταση της βλάβης.
Αυτή κυμαίνεται από απλά προληπτικά σφραγίσματα στα πίσω δόντια (νεογιλά ή μόνιμα) έως και εκτεταμένα σφραγίσματα , ανασυστάσεις με ρητίνη ή στεφάνες.
Για το λόγω αυτό δεν πρέπει να αμελούμε, εάν διαπιστώσουμε ακόμη και σε καινούργια δόντια μέσα στο στόμα, τυχόν περίεργη κατασκευή ή κάποιο αποχρωματισμό.
Πολλές φορές έρχονται στο ιατρείο μου γονείς που ανησυχούν για την εμφάνιση ανάλογων κηλίδων στα μόνιμα μπροστινά δόντια.
Η αισθητική ανησυχία είναι μεγάλη αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ύπαρξης γιατί σήμερα όλα αντιμετωπίζονται.
Υπάρχουν οι όψεις ρητίνης από προηγμένα υλικά που σνυεχώς βελτιώνονται και αργότερα ως ενήλικες ίσως όψεις πορσελάνης.
Ιδιαίτερη σημασία σε κάθε περίπτωση υπενασβεστίωσης τομέων-γομφίων είναι η έγκαιρη διάγνωση προκειμένου να προληφθεί η καταστροφή των δοντιών αυτών.