Skip to main content

Θεραπεία πολφού [πολφοτομή (παιδική απονεύρωση) & πολφεκτομή (απονεύρωση)]

Πολφοτομή (παιδική απονεύρωση)

Η πολφοτομή είναι ένα είδος ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση), που εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο στα νεογιλά δόντια.

Η πολφοτομή ως θεραπευτική διαδικασία, ενδείκνυται για τις περιπτώσεις που η τερηδόνα έχει φθάσει πολύ βαθιά και είναι κοντά ή μέσα στον πολφό (νεύρο).

Κυρίως εφαρμόζεται στους νεογιλούς γομφίους, και σπανιότερα σε μόνιμα δόντια.

Στη συνέχεια τοποθετούμε ένα βιοενεργό υλικό για να εξασφαλίσουμε την υγειά του υπόλοιπου ριζικού νεύρου του δοντιού και να εμποδίσουμε την περαιτέρω επιμόλυνση ή επαναμόλυνσή του.

Με τη διαδικασία της πολφοτομής καταφέρνουμε συνήθως να διατηρήσουμε το δόντι σε καλή κατάσταση στο παιδικό στόμα για μερικά χρόνια ώστε να φύγει όταν έρθει η ώρα να ανατείλει το μόνιμο.

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα ποσοστά επιτυχίας της πολφοτομής ανέρχονται περίπου στο 80%.

Είναι σωστό τα δόντια που έχουν υποστεί πολφοτομή να τα έχουμε σε μια συχνή κλινική συνήθως και σπανιότερα ακτινογραφική παρακολούθηση.

Πολλές φορές οι γονείς στο ιατρείο μου με ρωτάνε τι θα συμβεί αν βάλουμε σε ένα τέτοιο δόντι μόνο σφράγισμα χωρίς να κάνουμε πολφοτομή.

Σε μια τέτοια περίπτωση εάν δεν απομακρύνουμε το τμήμα του μολυσμένου πολφού είναι θέμα ελάχιστου χρόνου η αποτυχία. Η τερηδόνα θα προχωρήσει και θα δημιουργήσει μεγαλύτερη μόλυνση που θα έχει ως συνέπεια την εμφάνιση αποστήματος, τη νέκρωση και πρόωρη αναγκαστική εξαγωγή του δοντιού. Ακολουθούν τα προβλήματα της πρόωρης απόπτωσης των νεογιλών δοντιών που έχουν κυρίως σχέση με τη διατήρηση του χώρου στο παιδικό στόμα.

Πάνω από την πολφοτομή γίνεται συνήθως ένα άσπρο σφράγισμα από σύνθετη ρητίνη και σπανιότερα σε πολύ κατεστραμμένα δόντια βάζουμε μια ανοξείδωτη στεφάνη.

Πολφεκτομή

Η πολφεκτομή αποτελεί θεραπεία του πολφού (νεύρου) του δοντιού όταν η τερηδόνα έχει προχωρήσει πολύ βαθιά μέσα στο νεύρο του δοντιού ώστε η μικροβιακή μόλυνση έχει διαταράξει τη λειτουργία του (μη αντιστρεπτή φλεγμονή – πολφίτιδα) ή έχει προκαλέσει νέκρωση, του νεύρου του δοντιού με αποτέλεσμα τη δημιουργία αποστήματος.

Η διαδικασία που πρέπει να γίνει ονομάζεται πολφεκτομή και μπορεί να σώσει το δόντι το οποίο εναλλακτικά θα πρέπει να αφαιρεθεί (εξαγωγή).

Η πολφεκτομή είναι η ίδια διαδικασία με την ενδοδοντική (απονευρωτική) θεραπεία, που γίνεται σε ενήλικες.

Στη συνέχεια γίνεται η αποκατάσταση του δοντιού με σφράγισμα ή παιδική θήκη ανάλογα για καλύτερη ανθεκτικότητα.

Η θεραπεία της πολφεκτομής δεν είναι επίπονη, καθώς γίνεται με απόλυτη ασφάλεια και με τη χρήση τοπικής αναισθησίας.