Πρόληψη οδοντικών τραυματισμών (αθλητικοί νάρθηκες)
Διανύοντας την περίοδο της μικτής οδοντοφυΐας (6-13 ετών περίπου) κατά την οποία έχουμε και νεογιλά και μόνιμα δόντια στο στόμα του παιδιού, μπορεί να εμφανιστούν πολλά προβλήματα που επηρεάζουν τη σωστή ανατολή, τη σωστή σειρά και τη σύγκλιση των δοντιών, τον τρόπο δηλαδή που κλείνουν μεταξύ τους οι γνάθοι.
Αιτία πρόκλησης πονόδοντου, αποτελεί κυρίως η βαθιά τερηδόνα, με τα μικρόβια να έχουν φτάσει κοντά στο νεύρο του δοντιού.
Συχνές αιτίες των προβλημάτων αυτών μπορεί να είναι :
-
Η κληρονομικότητα
-
Οι στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου – παρατεταμένη χρήση πιπίλας)
-
Η πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντιών
Για τις περιπτώσεις αυτές ο παιδοδοντάτρος μπορεί να πάρει μέτρα και να κατασκευάσει στα πλαίσια της προληπτικής οδοντιατρικής, ειδικά μηχανήματα όπως τα μηχανήματα διατήρησης ή επανάκτησης χώρου που συνιστάται στην πρόωρη απόπτωση των νεογιλών δοντιών, επίσης ανάλογα είναι και τα μηχανήματα διάνοιξης υπερώας (quad Ηelix)
Τι είναι το μηχάνημα διατήρησης χώρου.
Όταν ένα οπίσθιο δόντι χάνεται πολύ πρόωρα, τα υπόλοιπα πλαϊνά δόντια έχουν την τάση να κλείνουν το κενό που μόλις δημιουργήθηκε. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα παιδικά δόντια να μετακινηθούν ανεπιθύμητα και να εμποδίσουν τα μόνιμα δόντια να ανατείλουν στη σωστή θέση. Το μηχάνημα διατήρησης χώρου τοποθετείται στο κενό σημείο του δοντιού και διατηρεί το κενό που προέκυψε από το δόντι που χάθηκε πρόωρα, μέχρι να φυτρώσει στη θέση το καινούργιο δόντι.
Για την ανάκτηση χώρου χρησιμοποιούνται κινητά μηχανήματα τύπου Hawley με εξελίκτρες, όπως και ορθοδοντικά μηχανήματα διάνοιξης της υπερώας τύπου Quad Helix.